Saturday, April 8, 2017

3rd April


harap takde lah jauh sangat beza tarikh harini dengan 3rd April tu . first for those yang ternanti nantikan sambungan entry sebelum ni ' auch sorry sangat tak dapat sambung sebab dah lama sangat . 

 so here there is another story . HAPPY BIRTHDAY TO ME !!!!!!!!! 
3rd April today now achive 2* something and adult stage is begin. alhamdulillah syukur dipanjangkan usia sampai ke harini berkat doa semua ibu ayah kawan2 cikgu2 semua syukur hirup lagi nafas sekarang ni . okey cite dia fasa umur 2* an ni boleh kira this is the best brirthday yang dapat present best sangat , 
1. Lappy ( aku bukannya jenis yang minat IT sangat , but dengan kehadirannya laptop ni , heh aku akan eplore lagi more and more yeah )
2. celebrate dekat ikan bakar
kau tak rasa ke benda2 ni best? HAHAXD tipulah kalau korang sendri cakap tak best . 
so bila kau dapat benda2 yang best dari parents kau, tipulah kau tak rasa nak sumbang something en , tiba2 menyesal tak perform time SPM, ASASI dulu huhuhu, tiba jah dapat hadiah best huh " Yaa Allah Nikmat manakah yang engkau dustakan " benda sekarang nak jee mintak dapat , tinggal diri sendiri je lah sedar ke tak sedar , *NOTETOSELF please do something lah yang boleh ateast buat parents kau senyum 
. memang admit pun aku bukan budak cemerlang akademik pun tapi aku yakin aku boleh do something yang instead of org buktikan kejayaan dengan akademik tapi aku ? insyaaAllah boleh buktikan dengan benda lain, Tak semestinya kita kena bahagiakan parents with akademik performance en, cuba bayangkan zaman sekarang ni ramai jebudak2 muda perform pastu banggakan parents ala budak tu bukak bussiness je pun , see dapat bawak parents dia pi umrah , huh , 
. ikut cara kita jangan ikut cara orang lain okey yeah !
. semoga dengan hadiah yang aku ade sekarang ni tambah dengan segala nikmat yang aku ade sekarang ni , inshaaAllah mohon sedarkan aku do soemething yang boleh bahagiakan parents please huh, 
. like to be king of anonymous sometime kadang sifat manusia ni tak leh lari dari perasaan riak tu hahah kadang nak jugak rasa tunjuk diri tu kan hahah XD *JANGANMIMPINAKTENGOK
. semoga kita jumpa di next entry post daaaaaaaaa mmuah !

da pnad ? blom . bace laa lagi .

Wednesday, October 28, 2015

dewasa tak dewasa

Assalamualaikum w b t h .. salam sejahtera salam satu melaysia . okey saja nak bagitahu sekarang pukul 0056 pagi 29/10/2015 . time ni lah idk kenapa terdetik nak update blog yang dah lama sangat tak update ni . okey kenapa tajuk harini " dewasa tak dewasa" lepas sekian lama menyepi kan ? pikir aku ni gi menyorok ke ? HAHAXD okey gurau . 

first and foremost , now I am 18 years old and now bergelar student tamhidi di USIM . alhamdulillah sekarang ni tengah cuti sem ,tengah  belajar kereta .  such a productive activity during semester break daripada mereput taktahu nak buat apa kan.And now aku akan cerita for the whole journey 2015 starting from January until now October . 

January until March 2015 ,
Act during this 3 month , I was joined Intensive English Proggrame at private college in Melaka . Basically during this proggrame kami hanya belajar hanya English subject saje , nama pon Intensive English Prog kan . Subjek ni kami belaja 4 bahagian which are writing , speaking , listening and lastly reading. Basically all those lesson sebenarnya to introduce us to MUET. Okey then mari aku bawak korang kenal lecturer2 pulak ye , writing was teaching by Miss Aida , listening and Speaking by Miss Jamuna , Grammar by Mr Raj angd lastly Reading by Miss Lovenia. Each of my lecturer have their own characteristic and  idiosyncrasy . Yang seronoknya kat sini adalah perpaduan yg intim sebab mostly student kat kolej ni adalah chinese so kat sini memang sangat mengamalkan nilai semangat perpaduan  . Aku dapat rasa apa yang special kat sini adalah eventho ramai non muslim including my lecturer tapi diaorang keep asking about islam , hormat kiteorang as a muslim student , and bila ada activity group discussion mix with others kita dapat rasakan kesatuan kat situ . bilamana kita rasa combination with others bangsa ni perlu sebab cara pemikiran dyorang bergabung dengan cara kita fikir and the result is complete . Complete kt sini which means kita rasa puas , seronok , and macam2 lagi lah. tapiii yang paling seronok sekali ialah classmate aku 😆😆😆😆 , Alhamdulillah pada awalnya class tu memang krik2 sangat , semua tengah boost and prepare mindset to be a monster . rasanya second week barulah start meriah class tu until the end . Time tu aku stay kat class B . sebab ape ek dapat kelas b ni . haa sebab masa orientation Miss Jamuna surh je sebut A B A B so nasib la dapat kelas apa time tu . Those are my classmate which are My class rep Syakir and his asssistant is Intan , followed by the boys izwan,najmi and afi , they were only 4 boys there . sedih gak mula2 tapi dah lama2 depa semua boleh gak tahan . okey girls aku, syark,qiladiy,cheri,ezzati,najwa,alia,ain,nad,mizah,two chinese girl lupa nama and lagi sorang girl niaku lupa nama serious aku lupa. sorry ea. Dyorg semua memang awesome gila daebak la . Thankyou for being a part of my stories guys . pum pang okey nak cerita jugak kat sini la aku belaja buat kolam*org indian buat corak guna beras colour2 tu, pastu masuk explorace kene minum teh cina ape tah tapi sedap,dapat rasa masakan korea by miss lovenia,masuk scrap book competition theme love, conduct explorace,hang out dgn lecturer pegi mydin beli barang time tu misi bantuan banjir , video competion with intan and cheri and we won it , lepak makan kat mamak, first time belaja makan subway , exchange novel dgn classmate ,belajar makan pakai chopstich during chinese new year,join cross country yg ended up with cross grave, kene berlakon drama dlm hutan,impromptu kt depan, public speaking ,choral speaking and banyak gila benda yg aku belajar kat sini.And now alhamdulillah my english have an improvement  . kat sini jugak aku belajar others culture punya budaya , yela kan , sambut chinese new year , thaipusam rasanya, bnyak lagila event dyorg yg melibatkan semua student , tak salahkan kita nak tahu budaya2 or agama dyorg sedangkan dyorng sendiri kenal who is Prophet Muhammad SAW.  Aku happy sangat , ada hikmah kita semua dipertemukan kat sini. Alhamdulillah at the end semua lulus dengan cemerlang . Our last presentation was choral speaking that we described all the lecturer . Waktu bolehla rasa lecturer2 leleh sikit air mata . Last but not least from me , May perhaps Allah fill your daily life with countless joyful times, numerous wonderful surprises and infinite achievements ! Allthebes everyone ! keep blessed . 

Lots Of Love ,
husnulatirahjainal


to be continued .........................



da pnad ? blom . bace laa lagi .